Sat. Jun 22nd, 2024

Au sunat sirenele în toată țara. IGSU a reluat exercițiul național „Miercurea Alarmelor”

Au sunat sirenele în toată țara. IGSU a reluat exercițiul național
Au sunat sirenele în toată țara. IGSU a reluat exercițiul național

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a reluat, miercuri, exercițiul național „Miercurea Alarmelor”.

Astfel, în intervalul orar 10.00 – 11.00, s-au testat și s-au verificat echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, în București și în mai multe județe s-a auzit semnalul „alarmă la dezastre”, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

În imagine sunt prezentate măsurile pe care trebuie să le realizeze cetățenii într-o situație reală care impune declanșarea sistemului de alarmare a populației.

ISU

“Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice,au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor”, a transmis IGSU.

Când se apelează la sistemul de înștiințare – alarmare

IGSU precizează că sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

Ce se întâmplă când sunt situații reale

În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și alte surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și posturi radio și TV.

Câte sirene există 

În ceea ce privește echipamentele dedicate de alarmare publică, la nivelul anului 2022, alarmarea populației se realiza cu un număr de 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice şi 2.150 sirene electronice.

Situația privind acționarea sirenelor de alarmare publică:

– în sistem centralizat: 3.070 sirene de la nivel județean, municipal, orășenesc şi local (40,72%);

– în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 sirene (59,27%).

Related Post