Sat. Jun 22nd, 2024

Lira turcească nivel minim record după victoria lui Erdogan

By redactie May30,2023
turcia erdogan alegeri
turcia erdogan alegeri

Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan

Lira turcească a atins luni un nivel minim record în raport cu dolarul american. Evoluţia a avut loc la doar o zi după ce după ce preşedintele Tayyip Erdogan şi-a asigurat victoria în alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit Reuters.

2886 afișări

Imaginea articolului Lira turcească atinge un nivel minim record după victoria în alegeri a lui Erdogan

Lira a slăbit până la 20,077 pentru un dolar, depăşind precedentul nivel minim atins vineri. Lira s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul anului şi a pierdut peste 90% din valoarea sa în ultimul deceniu, economia din Turcia fiind lovită de crize şi de inflaţie.

După criza valutară din 2021, autorităţile turceşti şi-au asumat un rol din ce în ce mai activ pe pieţele valutare, în timp ce rezervele valutare şi de aur s-au diminuat.

„În opinia noastră, cea mai mare provocare a lui Erdogan este economia Turciei. Victoria sa vine pe fondul unor dezechilibre economice periculoase, modelul său economic dovedindu-se din ce în ce mai nesustenabil”, a declarat analistul Roger Mark.

Erdogan a câştigat alegerile în ciuda îndelungatelor turbulenţe economice pe care Turcia le-a traversat şi a criticilor apărute în urma cutremurelor devastatoare de la începutul anului..

Related Post