Traseul primului român infectat cu coronavirus se reia de la zero în județul Gorj, după ce șefa DSP a fost demisă pe motiv că ar fi transmis informații false. De altfel, fosta directoare s-a ales și cu dosar penal pentru neglijență în serviciu.Volume 90%.
Imediat după demiterea conducerii DSP Gorj, lucrurile s-au schimbat și în Prigoria, localitatea de unde este primul român depistat cu coronavirus. Numărul de jandarmi a fost suplimentat în zonele unde se află cetățeni în izolare la domiciliu. Ba, mai mult, casele respective au fost izolate și cu benzi speciale.
Semne de întrebare în legătură cu ancheta epidemiologică de la Gorj s-au ridicat în momentul în care s-a aflat că un echipaj de la Ambulanța Gorj a refuzat să transporte un suspect de coronavirus.
„A refuzat un echipaj să plece. A plecat altul. (Păi, de ce?) De frică! Costumele noastre pe care le avem pe ambulanță nici nu i-a pus nimeni să se îmbrace în ele” – a declarat, sub acoperirea anonimatului, o angajată de la Ambulanță.
Întrebat despre această situație, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus: „Aici nu e timp ca orice persoană să refuze. Suntem toți într-un sistem, se știu riscurile, suntem toți expuși, asigurăm protecția personalului, dar nu avem timp pentru astfel de manifestări. Dacă au probleme, ușa este deschisă, să vină să ne spună care sunt problemele și le rezolvăm”.
„În legătură cu acel refuz, vom desfășura o anchetă internă, iar măsurile vor fi communicate la terminarea anchetei, vor fi făcute publice și se vor comunica și măsurile stabilite”, a dat asigurări Dan Vâlceanu, de la Ambulanța Gorj.
Dar aceasta nu a fost singura problemă din Gorj legată de gestionarea crizei coronavirusului. Șefa Direcției de Sănătate Publică din județ a fost demisă vineri de ministrul sănătății. Victor Costache a luat decizia după ce a primit informația că aceasta nu a raportat corect situația locurilor de carantină.
„Am descoperit un viciu de informare la Gorj, unde DSP nu transmitea informațiile corect. Astfel, s-a decis demiterea directorului executiv al DSP Gorj. Noi am trimis deja spre Gorj Corpul de control pentru a evalua situația reală și am și numit un nou director”, a anunțat Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
O altă suspiciune este că din Gorj au ajuns la Matei Balș solicitări de testare pentru COVID-19 pe alte criterii decât cele medicale: după pile și relații politice.
„Concluziile Corpului de control ne vor spune. Părerea mea e că sunt amestecate”, a spus Nelu Tătaru, atunci când a fost întrebat dacă crede că este vorba despre incompetență sau despre de rea-voință.
În schimb, Raed Arafat a sărit în apărarea autorităților locale: „Măsurile nu rămân rigide și nu rămân așa pe toată perioada, pot să sufere schimbări. Este posibil să se ajungă la un moment ca unele persoane să fie sub carantină la domiciliu sau să fie duse la centrul de carantină. Să nu acuzăm oamenii de incompetență sau rea-voință!”
Dacă lucrurile s-au petrecut la Gorj într-adevăr așa și au fost trimise nejustificat probe ale unor persoane, este „o problemă foarte serioasă și poate trebuie ajutați colegii din sănătatea publică, dar și autoritățile locale să înțeleagă că testarea pentru infecția cu coronavirus nu este o modă, este o necesitate pentru cei care într-adevăr au nevoie de acest tip de investigație și lucrurile acestea trebuie să fie foarte clar spuse și foarte serios aplicate”, a subliniat Alexandru Rafila, directorul Laboratorului Institutului „Matei Balș”, într-o intervenție la Digi24.
Așa se face că în urma scandalului de la DSP Gorj, ancheta epidemiologică trebuie reluată acum de la zero. Între timp, tânărul din Gorj care a fost depistat pozitiv la coronavirus și care a fost adus la Institutul Balș este pe cale să fie externat, dacă și un al doilea test consecutiv va avea rezultat negativ. Bărbatul de 25 de ani a intrat în contact cu italianul de 71 de ani care a fost confirmat cu coronavirus, în Italia, după ce fusese în vizită în România.
Editare web: Luana Păvălucă
Sursa: www.digi24.ro