Preparați corespunzător, cartofii aduc un important aport de vitamine și minerale, având numeroase beneficii pentru organism. Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți și sunt sursă de hrană în multe țări de pe glob.
Despre planta de cartof Cartofii, a căror denumire științifică e Solanum Tuberosum, sunt o plantă erbacee din familia solanaceelor, cu flori albe sau violete și tulpini subterane terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.
Planta de cartof cu tuberculi comestibili
Planta de cartof este cultivată pentru tuberculii comestibili, bogați în amidon. Cartoful este folosit atât în alimentație, dar și ca furaj. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară în lume. Cartofii au fost descoperiți în jurul anului 150, în Peru, de către spanioli,și introduși, puțin după aceea, în Spania și în Italia. Pe teritoriul României, planta de cartof a început să fie cultivată la scară largă abia la începutul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, este posibil să fi fost cultivați cartofi mult mai devreme la scară mai mică prin grădini. În Transilvania s-a cultivat prima oară cartoful, de aici s-a răspândit și în Țara Românească și în Moldova.
Cultivarea cartofilor
– când se plantează tuberculii de cartofi Plantarea tuberculilor de cartofi se face, de regulă, la mijlocul lunii martie sau începutul lunii aprilie. Atunci când se plantează, tuberculii trebuie să fie încolțiți. Primul pas pentru cultivarea cartofilor este săparea unui șanț cu o adâncime de aproximativ 10 centimetri în care se depun tuberculii, având grijă ca mugurii acestora să fie orientați în sus. Indicat este să se păstreze o distanță în jur de 30 de centimetri între tuberculi plantați. Cartofii au nevoie de cât mai multă lumină solară pentru a se dezvolta, de aceea trebuie aleasă o zonă cât mai luminată a grădinii. Totodată, cartofii nu este bine să fie plantați în același loc doi ani consecutiv sau în imediata apropiere a culturilor de roșii, ardei sau vinete. Aceste legume au dăunători și boli comune, fapt ce favorizează dezvoltarea acestora