Fri. Sep 13th, 2024
Cutremur Turcia Decese |UPDATE Peste 36.000 de morti. Noi Arestari
Cutremur Turcia Decese |UPDATE Peste 36.000 de morti. Noi Arestari

Cutremur Turcia Decese |UPDATE Peste 36.000 de morti. Noi Arestari

În Turcia, ultimele ore au adus mai multe reuşite nesperate pentru echipele care răscolesc de 7 zile munții de moloz.

Salvatorii au continuat să scoată mai mulți supraviețuitori dintre dărâmături în Turcia și Siria, în timp ce bilanțul cutremurelor de săptămâna trecută a depășit 36.000 de morți.

Până luni, cutremurele au ucis cel puțin 31.600 persoane în Turcia și peste 4.600 în Siria.

Desfășurarea evenimentelor:

Cutremur Turcia Decese |UPDATE Peste 36.000 de morti. Noi Arestari
Cutremur Turcia Decese |UPDATE Peste 36.000 de morti. Noi Arestari

14:53 O femeie în vârstă de 70 de ani, Nuray Gurbuz, a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri de trei etaje prăbușite în provincia turcă Hatay, la 178 de ore după ce cutremurele mortale au lovit regiunea, anunță Al Jazeera.

14:37 Autoritățile turce au efectuat noi arestări în rândul dezvoltatorilor imobiliari acuzați de “neglijență” în cazul prăbușirii clădirilor în urma cutremurelor de săptămâna trecută, pe fondul furiei tot mai mari a populației față de răspunsul guvernului la dezastru.

Cel puțin 134 de persoane sunt suspectate și anchetate în legătură cu construcția clădirilor care au fost distruse în timpul cutremurului, a declarat duminică ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, conform CNN.

14:00 Cutremurele din Turcia au ucis doi soți din SUA. Femeia și bărbatul au murit îmbrățișați, în pat.

13:30 Salvatorii din Germania (ISAR) și-au încheiat misiunea în regiunea turcă afectată de cutremur și urmează să se întoarcă acasă luni, a anunțat ISAR într-un comunicat.

“Nu îi vom uita pe oamenii din zona dezastrului”, se arată în declarație și salvatorii adaugă că se vor întoarce în Germania din Kirikhan, în partea de nord-est a provinciei turcești Hatay.

“Examinăm acum la ce proiecte putem ajuta foarte repede și în mod durabil”, a adăugat acesta.

Germania a trimis marțea trecută 50 de experți în recuperare în Turcia, pentru a localiza și salva victimele. Țara și-a suspendat sâmbătă operațiunile de salvare și de ajutorare, invocând probleme de securitate în regiunea Hatay, potrivit unui comunicat emis de Agenția Federală Germană pentru Ajutor Tehnic, transmite CNN.

13:00 Poliția turcă a arestat 14 persoane suspectate că au transmis dezinformări cu privire la cutremurul catastrofal de săptămâna trecută.

Într-o declarație de luni, poliția turcă a precizat că au fost identificați 475 de administratori de conturi “care s-au implicat în partajarea de conținut provocator” pe platformele de socializare în legătură cu cutremurul “cu intenția de a răspândi frica și panica în rândul cetățenilor”, notează CNN.

“Detaliile acestora au fost transmise unităților relevante și, în conformitate cu instrucțiunile emise de către Procuratura Generală, 56 de persoane au fost reținute, dintre care 14 au fost arestate”, se arată în declarație.

12:36 Serap Donmez a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Hatay, Turcia, la 176 de ore după ce au avut loc cutremurele devastatoare, potrivit agenției de știri Anadolu.

Salvarea – la o săptămână de la producerea cutremurului inițial cu magnitudinea 7,8 – este probabil să fie printre ultimele, întrucât se așteaptă ca operațiunile de salvare să treacă în curând la procesul de recuperare, informează Al Jazeera.

12:10 Președintele Erdogan spunea că a rezolvat problema construcțiilor ilegale, în 2019. Numai că făcea afirmații în campanie, la un miting electoral. 

11:50 Faza de salvare în urma cutremurului din Turcia și Siria “se apropie de sfârșit”, urgența trecând acum la asigurarea de adăposturi, hrană, școlarizare și îngrijire psihosocială, a declarat șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths.

“Ceea ce este cel mai izbitor aici este că, chiar și în Alep, care a suferit atât de mult în acești mulți ani, acest moment, acel moment… a fost cam cel mai rău pe care l-au trăit acești oameni”, a declarat Griffiths în timpul unei vizite în orașul greu lovit.

El a declarat că ONU va dispune ca ajutoarele să fie mutate din regiunile controlate de guvern în Siria către nord-vestul țării, controlat de rebeli – de asemenea devastat de cutremure, anunță Al Jazeera.

11:30 Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 31.643 de morți, potrivit autorității de gestionare a dezastrelor din această țară, AFAD, ducând numărul total al deceselor provocate de cutremurele devastatoare de luni la peste 36.000.

Peste 3.200 de persoane au murit în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, potrivit Căștilor Albe, iar în regiunea controlată de guvern au fost raportate cel puțin 1.414 decese, informează Al Jazeera.

11:00 Sirienii se plâng că au fost uitați: „Nu există corturi, nici ajutor, nimic. Comunitatea internațională are sânge pe mâini” (Detalii AICI)

10:29 Circa 52 de camioane ale Națiunilor Unite (ONU) au intrat în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, prin singurul punct de trecere terestră cu Turcia, potrivit unui purtător de cuvânt al punctului de trecere Bab al-Hawa.

Mazen Alloush, purtătorul de cuvânt al administrației care controlează singurul punct de acces, a declarat pentru Al Jazeera că printre convoaiele au fost șase camioane joi, 14 camioane vineri, 22 de camioane sâmbătă și 10 camioane duminică.

Mai mult, ei se așteptau ca un convoi de 6 camioane să treacă luni, a spus Alloush.

10:00 O echipă de voluntari britanici a salvat o femeie blocată în ruinele unei clădiri din provincia Hatay din Turcia, după ce i-a urmărit vocea timp de 17 ore.

Femeia a supraviețuit sub dărâmături timp de aproape o săptămână, notează Sky News.

08:55 Emirul șeicul Tamim bin Hamad Al Thani a exprimat sprijinul Qatarului pentru populația din Turcia și Siria.

“M-am întâlnit astăzi cu fratele meu, președintele Recep Tayyip Erdogan, și am aflat despre ultimele repercusiuni ale cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria”, a scris emirul pe Twitter după ce s-a întâlnit cu liderul turc duminică, la Istanbul, conform Al Jazeera.

“Ne afirmăm sprijinul și solidaritatea cu frații noștri și ne angajăm să contribuim la eforturile de atenuare a acestui dezastru”, a adăugat el.

08:10 O femeie din Turcia a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore de la cutremure | VIDEO

07:52 Miracol după dezastru în Turcia. O femeie şi un copil de 5 ani au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături, după 150 de ore 

07:27 Fadi Al-Halabi, director de imagine al documentarului “The White Helmets”, câştigător al unui premiu Oscar, a anunţat că a pierdut 13 membri ai familiei diin cauza cutremurelor devastatoare care s-au produs la începutul săptămânii trecute. 

07:15 Grupul de Apărare Civilă Siriană a declarat că aproximativ 550 de clădiri au fost complet distruse în teritoriile controlate de rebeli în nord-vestul Siriei în urma cutremurelor de săptămâna trecută.

De asemenea, peste 1.570 au fost grav avariate, a precizat grupul, cunoscut și sub numele de Căștile Albe.

Voluntarii au început să deschidă drumurile care erau parțial sau complet închise de dărâmături în mai multe zone din nord-vestul Siriei, a transmis grupul pe Twitter, potrivit Al Jazeera.

Știrea inițială

Deși pare incredibil, după 7 zile de la cutremur încă mai sunt oameni care rezistă sub dărămături. O femeie de 40 de ani din Gaziantep a fost scoasă în viață în această dimineață de sub o clădire cu 5 etaje.

Duminică, femeia de 85 de ani, din Hatay, a fost scoasă de pompieri de sub ruine. În Antakia, echipele de căutare au salvat un tânăr după mai bine de 160 de ore. Este, se pare, singurul supraviețuitor dintre cei 9 vecini peste care s-a surpat clădirea. Le-a spus salvatorilor că, de 3 zile, n-a mai auzit în jurul lui niciun geamăt.

Echipele de intervenţie au salvat in ultimele 3 zile cel puţin 42 de persoane de sub dărămături. Adevărate miracole, în condițiile în care acești oameni răniți au zăcut sub mormanele de moloz imobilizați, în frig, fără hrană și mai ales fără apă.

Dar bucuria acestor momente este umbrită de bilanțul sumbru al celor uciși de dezastru. Și în multe locuri furia pune stăpânire pe localnicii care au așteptat zi și noapte să vină cineva să-i ajute pe cei dragi prinși sub ruine.

În toate zonele lovite de cutremur, cimitirele sunt extinse pentru a face loc miilor de cadavre abia scoase de sub dărămături.
In Malatya, un oraș aflat la peste 150 de kilometri de epicentrul cutremurului, sute de morminte au fost săpate în ultimele zile, iar localnicii abia dacă mai apucă să-și ia rămas bun de la cei dragi, înainte de a fi înmormântați.

Mai multe persoane salvate

La aproape o săptămână de la primul cutremur, au fost salvate mai multe persoane, inclusiv copii, dar și o femeie de 85 de ani.

Pentru oamenii rămași însă fără cei dragi, suferința este copleşitoare. Voluntari veniți din toate colțurile Turciei îi ajută cu hrană și cu cele necesare să trăiască de pe o zi pe alta.

Iar după catastrofa de acum o săptămână, apare şi amenințarea unor epidemii, care ar putea izbucni oricând în regiunile devastate.

În Antakia, echipele de căutare au salvat un tânăr după aproape 7 zile. Este, se pare, singurul supraviețuitor dintre cei 9 vecini peste care s-a surpat clădirea. Le-a spus salvatorilor că, de 3 zile, n-a mai auzit în jurul lui niciun sunet.

Într-un cartier din orașul Malatya, mai multe magazine au fost puse la pământ. Nu au fost înregistrate decese, dar oamenii au pierdut tot ce aveau.

În toate zonele lovite de cutremur, cimitirele sunt extinse pentru a le face loc sutelor de morți, scoși de sub dărâmături. În Malatya, cel puțin 300 de morminte au fost săpate în ultimele zile, iar localnicii abia au timp să-și ia rămas bun de la cei dragi, înainte să fie înmormântați.

Cei care au supraviețuit sunt ajutați de o armată de voluntari, veniți din toate colțurile Turciei în regiunile afectate.

Bucătar: „Ne-am organizat într-un mare fel. Hrănim aproximativ 50.000 de oameni. E un spital de campanie care a fost construit lângă stația de autobuz, le ducem alimente de două ori pe zi”.

Armata turcă, pe străzi

Sunt și incidente, uneori violente, iar autoritățile au fost nevoite să trimită armata pe străzi, ca să mențină ordinea. Deocamdată, guvernul turc confirmă doar arestarea câtorva zeci de persoane pentru jafuri şi furturi, în cele opt provincii sinistrate.

Printre cei mai loviți de soartă sunt refugiații sirieni, veniți în orașele din sudul Turciei din cauza războiului civil izbucnit în ţara lor în urmă cu 12 ani.

Firas Abdulatif Qaswa, refugiat sirian din Latakia: „N-am unde sa ma intorc in Siria, nu mai am familie, casa, pamant. Nimic”.

Mohammed și multe dintre rudele lui erau refugiați în orașul turc Karamanmaraș, atunci când a avut loc cutremurul: “Am fugit de moarte, dar moartea a venit dupa noi. Asta e voia Domnului!”.

Cele trei verisoare ale lui Mohammed sunt captive sub ruinele casei. În timp ce în jurul lui sunt scoase întruna cadavre, tanarul nu se resemnează.

Situație disperată în Siria

La un moment dat apare un braț inert, dar el tot continuă să spere într-o minune.

În Siria, situația este de-a dreptul disperată. În orașele lovite de cutremur, localnicii curăță mormanele de moloz în speranța că vor mai găsi supraviețuitori. Fără medicamente și hrană, perspectivele sunt sumbre, chiar și pentru cei care au scăpat cu viață.

Abdel-Monem Qassem al-Razouq, supraviețuitor Turcia: „Poporul sirian a fost lăsat singur de întreaga lume. Dacă toate aceste distrugeri erau în Europa sau într-o țară străină, întreaga lume s-ar fi adunat să ajute. Aici însă nu-i pasă nimănui”.

În spitalele arhipline, medicii au rămas fără cele necesare pentru a-i îngriji pe cei răniți.

Shaker al-Hameedo, medic de urgență la spitalul Bab al-Hawa: „La un moment dat, îmi amintesc că am cerut echipamente și am apelat la una dintre organizațiile caritabile, care mi-a spus că au saci pentru cadavre. Doar cu asta ne-au putut ajuta. Știu că oamenii mor fără niciun ajutor. Singurul lor drept e să moară. Și atunci ne oferă saci pentru cadavre, ca să îi îngropăm”.

Un expert german atrage atenția asupra riscului izbucnirii unor epidemii, atât în Siria, cât și în Turcia, în condițiile în care mulți supraviețuitori nu au acces la apă curată și nici la toalete. De asemenea, cadavrele numeroase prinse sub dărâmături ar putea contamina sursele de apă.

În altă ordine de idei, liderul turc Recep Tayyip Erdogan își vede drastic amenințate șansele de a rămâne la conducerea țării după alegerile din luna mai. Președintele a pus cutremurul pe seama sorții potrivnice și i-a amenințat pe cei care răspândesc “dezinformări”, dar guvernul său e cel care a dat mână liberă prietenilor dezvoltatori să construiască fără să respecte regulile.

E limpede că amploarea calamității actuale nu era inevitabilă. Boom-ul construcțiilor din anii lui Erdogan a impulsionat creșterea economică și a devenit poate cel mai evident simbol pentru ceea ce el a numit “Noua Turcie”. Numeroase structuri construite ilegal și fără licență au fost grațiate de stat în schimbul plății unei taxe și a completării unui formular. Rezultatul – în urmă cu o săptămână s-au prabusit în jur de 6.000 de cladiri, multe dintre ele construite recent.

Related Post