Sat. Jun 22nd, 2024

Destabilizarea Moldovei Putin Moscova – Maia Sandu dezvaluie

Destabilizarea Moldovei Putin Moscova - Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei. Presupunea inclusiv atacuri armate și luări de ostatici
Destabilizarea Moldovei Putin Moscova - Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei. Presupunea inclusiv atacuri armate și luări de ostatici

Destabilizarea Moldovei Putin Moscova – Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei. Presupunea inclusiv atacuri armate și luări de ostatici VIDEO

Republica Moldova a dejucat planuri ale Rusiei care vizau inclusiv luări de ostatici și atacuri armate asupra unor instituții ale statului, a declarat luni președinta Maia Sandu.

Preşedinta Maia Sandu a anunţat luni că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntenegru, potrivit News.

Planul includea acţiuni ale unor diversionişti cu pregătire militară camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici, a spus Maia Sandu, reacţionând la discuţiile din spaţiul public, apărute în ultimele zile, în legătură cu securitatea Republicii Moldova.

„Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent”, a anunţat Maia Sandu, dând ca exemplu că au fost interceptate materiale care conţineau „instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”.

Chișinăul confirmă declarațiile lui Zelenski, potrivit căruia Rusia vrea să distrugă Moldova

Destabilizarea Moldovei Putin Moscova - Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei. Presupunea inclusiv atacuri armate și luări de ostatici
Destabilizarea Moldovei Putin Moscova – Maia Sandu: Moldova a dejucat o lovitură de stat a Rusiei. Presupunea inclusiv atacuri armate și luări de ostatici

Preşedinta Republicii Moldova a precizat în context că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituţiile de la Chişinău.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou, a punctat Maia Sandu.

„Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civili, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”, a arătat preşedinta Maia Sandu.

„Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău. Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive”, a precizat Maia Sandu. „De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a afirmat preşedinta Republicii Moldova.

Planul Rusiei urma să fie pus în aplicare de afaceriștii pro-ruși Șor și Plahotniuc, fugiți din țară

Ea a menţionat că acest plan urma să fie pus în aplicare cu complicitatea unor persoane fidele lui Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, doi oameni de afaceri proruşi, fugari, daţi în căutare internaţională pentru fraudarea masivă a statului moldovean, care au fost puşi pe lista sancţiunilor de Statele Unite şi Marea Britanie.

Maia Sandu a cerut tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă şi a anunţat că Parlamentul Republicii Moldova va adopta, în cel mai scurt timp, proiecte de lege care vor oferi serviciului de informaţii şi securitate SIS şi Procuraturii „instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării”.

Ea i-a asigurat pe cetăţeni că autorităţile rămân vigilente şi a subliniat că „toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere”.

DISCURSUL INTEGRAL AL PREŞEDINTEI MAIA SANDU

„Dragi cetăţeni,

În ultimele zile, au apărut în spaţiul public discuţii cu privire la securitatea ţării noastre. Declaraţiile Preşedintelui Zelenski despre planurile Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituţiile noastre.

Planul Rusiei de a întreprinde acţiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situaţiei şi de subminare a statului au existat şi în toamna anului trecut, dar ele nu şi-au atins obiectivul datorită intervenţiilor prompte ale instituţiilor noastre de securitate şi de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie-decembrie, poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale şi au oprit tentativele de violenţă.

În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, care trebuia să provoace nemulţumiri majore în rândul populaţiei şi să conducă la proteste violente.

Planul pentru perioada următoare presupune acţiuni cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici.

Prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, ar urma să se forţeze schimbarea puterii de la Chişinău.

Documentele recepţionate de la partenerii noştri ucraineni demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea acestor activităţi subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiunile cu caracter violent. De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru.

Vă asigur că instituţiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări şi ţin situaţia sub control.

În realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.

Aşa cum am menţionat mai devreme, scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordiniii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău pe una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei, pentru a opri procesul de integrare europeană, dar şi pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei.

Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă.

Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării. Toţi cei care participă în aceste acţiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova – elemente externe, membri ai partidelor politice şi grupărilor criminale, şi toţi cei care îi protejează pe aceştia, trebuie să fie traşi la răspundere.

Siguranţa cetăţenilor şi securitatea ţării este preocuparea noastră principală şi în continuare vom face tot ce este necesar pentru a ne proteja statul şi cetăţenii, pacea şi ordinea publică. Vreau să vă rog să rămânem vigilenţi, să fim atenţi şi să credem informaţiilor oficiale, pentru că cea mai agresivă formă de atac este atacul informaţional.

Încercările Kremlinului de a aduce violenţa în ţara noastră nu vor reuşi. Să păstrăm calmul. Să credem în Republica Moldova!

Stiri-Expuse Romania

Related Post