Sat. Jun 15th, 2024

Deşi acordul a fost validat de ambele părţi, Brexit ar putea încă „să doară” pentru Regat. UE spune că poate avea loc o ruptură brutală

By Redactie Jan27,2020

Negociatorul şef al UE Michel Barnier a avertizat luni în privinţa unei rupturi brutale a schimburilor comerciale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană dacă acestea nu reuşesc să se înţeleagă în acest an referitor la viitoarea lor relaţie de după Brexit.

„Prima fază este acum terminată şi trebuie să reconstruim totul”, a declarat Barnier cu patru zile înainte de ziua oficială a divorţului de UE, în cadrul unei conferinţe de presă de la Dublin, unde a discutat cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, conform Agerpres.

„La sfârşitul anului (…) dacă nu avem acord, nu va mai exista rutina obişnuită şi statu quo-ul”, a adăugat el. „Trebuie să înfruntăm riscul de a fi pe marginea prăpastiei, în special în ceea ce priveşte comerţul”.

În lipsa unui acord comercial, relaţiile economice între Bruxelles şi Londra vor fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), mult mai puţin avantajoase, întrucât fixează drepturi vamale pentru mărfuri.

Michel Barnier a mai subliniat că cele două părţi dispun de „foarte puţin timp” pentru a reuşi să ajungă la un acord în timpul perioadei de tranziţie, care durează până la sfârşitul lui 2020, aşa cum o doreşte prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Pe lângă relaţia lor comercială, cele două părţi ar trebui să se înţeleagă asupra securităţii, energiei, pescuitului sau transporturilor.

Michel Barnier a precizat că va prezenta luni un proiect de mandat de negociere statelor membre, după acordul de divorţ care reglementează modalităţile de separare.

Mandatul european ar urma să fie aprobat la nivel ministerial până la 25 februarie, potrivit unor responsabili europeni, permiţând ca discuţiile să demareze în jur de 1 martie.

Într-un discurs prevăzut să aibă loc la începutul lui februarie, Boris Johnson urmează să-şi prezinte ambiţiile de a ajunge la un acord de liber-schimb de acelaşi tip ca cel semnat recent de UE şi Canada, fără aliniere la regulile europene.

Însă Michel Barnier a reamintit că „nivelul de acces” la piaţa unică europeană de care vor beneficia bunurile britanice va fi „proporţional” gradului de aliniere a Regatului Unit la regulile europene, „în special la regulile în materie de ajutoare de stat”.

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a apreciat, la rândul său, că Uniunea Europeană va aborda negocierile de pe o „poziţie foarte puternică”. „Suntem 27 de ţări, avem o populaţie de 450 de milioane de persoane şi piaţa unică este prima economie mondială”, a spus el.

Liderul, care îşi joacă menţinerea în fruntea guvernului irlandez la alegerile anticipate din 8 februarie, a apreciat că calendarul este „foarte dificil”, estimând „posibil (…) să construim un parteneriat foarte strâns”.

Boris Johnson a inclus în legea de aplicare a acordului de divorţ negociat cu UE, promulgată joi de Regatul Unit, interdicţia guvernului de a solicita o prelungire a perioadei de tranziţie după 2020.

Într-un interviu pentru BBC, Leo Varadkar a avertizat împotriva oricărei tentative a Londrei a încheia acorduri parţiale. El s-a angajat să muncească „zi şi noapte” pentru a încerca să ajungă la un compromis global înainte de sfârşitul anului. „Nu vom pierde timpul”, a dat el asigurări.

Sursa: www.digi24.ro

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *