Fri. Jun 14th, 2024

Ever Giver Nava cargo blocată în Canalul Suez ar putea provoca o criză mondială a cafelei şi a hârtiei igienice

Ever Giver Nava cargo blocată canalul suez poze satelit google
Ever Giver Nava cargo blocată canalul suez poze satelit google

Ever Given nava cargo blocată deja de cinci zile în Canalul Suez produce comerţului mondial pagube de 400 de milioane de dolari pe oră şi ar putea provoca o criză a cafelei dar şi a hârtiei igienice, pe lângă alte produse de bază, informează Business Insider.

„Va afecta, practic, tot ce vedeţi în magazine”, a declarat pentru NBC Lars Jensen, un expert în comerţ maritim.

Ever Given Nava cargo provoaca În jur de 12% din comerţul mondial se desfăşoară în prezent prin Canalul Suez, o rută maritimă care conectează Europa de Asia.

În acest moment, peste 200 de nave sunt blocate la cele două capete ale Canalului Suez, cea mai importantă cale maritimă de acest fel din lume.

Nava a fost mişcată puţin sâmbătă, dar experţii susţin că ar putea dura câteva săptămâni până la deblocarea canalului. Este nevoie de degajarea a cel puțin 20.000 de metri cubi de pământ și nisip, pentru a debloca cargoul uriaș, lung de 400 de metri și greu de peste 240.000 de tone – practic, nava este mai mare decât Empire State Building.

Iar blocarea canalului a venit într-un moment cât se poate de prost: din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, mari companii, precum Nike, Costco, Toyota, Honda sau Samsung se confruntau deja cu probleme în lanţul de aprovizionare. În plus, criza hârtiei igienice ar putea să revină, a avertizat producătorul brazilian Suszano, cel mai mare producător de celuloză, materia primă pentru acest tip de produse. Potrivit companiei, cererea pe piața transportului maritim fusese şi ea deja perturbată de pandemie și că problemele de aprovizionare cu materie primă încep să prefigureze o criză globală. Astfel, costul hârtiei igienice ar putea să crească, a declarat Walter Schalka, CEO al Suzano, care asigură o treime din producţia mondială de celuloză folosită la producerea hârtiei igienice. Blocajul dereglează comerţul cu mobilă şi cafea şi ar putea duce la creşterea preţului petrolului De asemenea, blocajul din Suez riscă să afecteze şi producătorii de cafea: în canal sunt acum blocate nave-container pline de cafea produsă de Nescafe, conform Bloomberg. Alte transporturi-cheie care provin din Vietnam şi au destinaţie porturile europene sunt şi ele blocate în prezent.

Ever Giver Nava cargo blocată canalul suez poze satelit google
Ever Giver Nava cargo blocată canalul suez poze satelit google

„Vor putea cuptoarele de prăjit cafea să facă faţă la două sau trei săptămâni de întârzieri? Probabil că nu”, a declarat Raphaelle Hemmerlin, şeful departamentului logistic al producătorului elveţian de cafea Sucafina. Blocajul din canalul Suez va putea afecta, în egală măsură, producătorii de mobilă şi va putea provoca creşterea preţului petrolului: în prezent, între 5-10% din transporturile mondiale de petrol trec prin canalul Suez. Zece vapoare din România, încărcate cu cel puțin 130.000 de animale vii, sunt blocate şi ele în acest moment în Canalul Suez, în drumul lor către ţări din Orientul Mijlociu. Blocajul canalului Suez este cel mai mare din istorie şi a survenit marţi, 24 martie, în urma eşuării navei-cargo Ever Given, cel mai mare cargo din lume, care a blocat canalul pe întreaga sa lăţime.

Ever Giver Nava cargo blocată canalul suez poze satelit google
Ever Giver Nava cargo blocată canalul suez poze satelit google

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *