Tue. Jul 23rd, 2024

Navalnîi Otravire Rusia – Cazul otrăvirii lui Navalnîi. Germania i-a dat Rusiei un ultimatum de câteva zile

Navalnîi Otravire Rusia - Cazul otrăvirii lui Navalnîi. Germania i-a dat Rusiei un ultimatum de câteva zile
Navalnîi Otravire Rusia - Cazul otrăvirii lui Navalnîi. Germania i-a dat Rusiei un ultimatum de câteva zile

Navalnîi Otravire Rusia – Germania, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, a sporit duminică presiunea asupra Rusiei, ameninţând cu sancţiuni în lipsa unui răspuns cu privire la otrăvirea principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi.

“Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri”, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas cotidianului Bild, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Şeful diplomaţiei germane a adăugat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancţiuni, ele vor trebui să fie ţintite şi nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece – potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel – a fost “fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Berlinul şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu “o bună doză de scepticism” şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze. Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal” în Marea Britanie, a avertizat Maas.

″În orice caz, sper ca ruşii să nu se constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream”, a mai spus ministrul german, făcând totodată apel la o bună evaluare a consecinţelor unei eventuale anulări a acestui proiect.

În replică, Rusia acuză Germania că întârzie ancheta

Rusia a acuzat, duminică, Germania că întârzie ancheta privind presupusa otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi, într-o declaraţie difuzată de Ministerul Afacerilor Externe rus, transmite AFP.

Berlinul este pe cale să întârzie procesul de anchetă pe care îl susţine. În mod deliberat?”, a scris purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova, pe Facebook, după ce şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a ameninţat Rusia cu sancţiuni europene dacă nu oferă clarificări în următoarele zile în acest caz.

“Până acum, nu suntem siguri că Germania nu joacă un joc dublu”, a continuat Zaharova, apreciind că Berlinul întârzie să răspundă la solicitările justiţiei ruse. “Care este urgenţa asupra căreia insistaţi?”, a adăugat ea, vizându-l pe Maas.

Principal opozant al Kremlinului, Navalnîi se află în prezent într-un spital din Berlin, după ce a fost “fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia – potrivit guvernului german – în timpul unui turneu electoral, cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, elaborat în perioada sovietică în scopuri militare.

Sursa: C.M.

Navalnîi Otravire Rusia - Cazul otrăvirii lui Navalnîi. Germania i-a dat Rusiei un ultimatum de câteva zile
Navalnîi Otravire Rusia – Cazul otrăvirii lui Navalnîi. Germania i-a dat Rusiei un ultimatum de câteva zile

Stiri Expuse.ro

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *