Sat. Jun 15th, 2024

Putin ”îi întoarce spatele” liderului organizației de mercenari Wagner

Putin îi întoarce spatele liderului de mercenari Wagner
Putin îi întoarce spatele liderului de mercenari Wagner

Potrivit raportului Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Vladimir Putin încearcă să marginalizeze puternica organizație de mercenari care a luptat în numele Rusiei de la începutul războiului, scrie Sky News.

Grupul Wagner a suferit pierderi grele în luptele pentru Moscova, dar se crede că președintele Vladimir Putin s-ar fi simțit amenințat de ascensiunea liderului Wagner, Yevgeny Prigojin.

Un nou ISW sugerează că președintele rus se îndepărtează de Prigojin.

Putin l-a retrogradat pe principalul aliat al lui Prigojin în armata rusă, comandantul forțelor aerospațiale, generalul Serghei Surovikin, ceea ce poate perturba capacitatea Grupului Wagner de a procura echipamente din canalele militare tradiționale, potrivit ISW.

Generalul Surovikin raportează acum lui Valeri Gerasimov, șeful statului major al armatei ruse, într-o mișcare care centralizează lanțul de comandă al lui Putin în efortul de război.

ISW subliniază modul în care Putin nu a recunoscut aportul forțelor Wagner pentru capturarea lui Soledar în timpul unui interviu TV federal din 15 ianuarie.

Căderea orașului a marcat o victorie rară pentru Kremlin după o serie de eșecuri pe câmpul de luptă în invazia sa din Ucraina.

ISW spune că serviciile secrete ucrainene înțeleg că Putin se pregătește, de asemenea, să extindă rezervele armatei ruse, reafirmând trecerea sa către Ministerul Apărării și Statul Major.

Sursa: Sky News

Related Post