Fri. Jun 21st, 2024

Rusia continuă să trimită trupe militare în Kazahstan, deși situația pare să se fi calmat

By Redactie Jan8,2022

“Odată ce ruşii sunt pe teritoriul tău, este foarte greu să-i mai faci să plece”. 

Avertismentul îi aparține secretarului american de stat, care a exprimat suspiciuni cu privire la decizia președintelui din Kazahstan de a cere intervenția Rusiei pentru înăbușirea manifestațiilor.

Între timp, pe fondul stării de urgență instaurate după protestele soldate cu zeci de morți, Washingtonul a decis evacuarea personalului neesențial de la consulatul american din Almatî.

Șeful diplomației americane a exprimat apăsat îngrijorarea Washingtonului față de situația din Kazahstan.

Antony Blinken, secretar de stat: ”Eu cred că autoritățile și guvernul din Kazahstan au capacitatea de a gestiona adecvat protestele, astfel încât să mențină legea și ordinea, respectând în același timp drepturile manifestanților. De aceea nu înțeleg de ce au simțit nevoia să solicite asistență externă. O lecţie din istoria recentă arată că, odată ce ruşii sunt pe teritoriul vostru, este foarte greu să-i mai faci să plece”.

Moscova nici măcar n-a făcut un secret din transferul masiv de trupe și echipamente în Kazahstan. Motivând că țara lui se confruntă cu “bande teroriste” antrenate în străinatate, însuși președintele kazah a cerut asistență din partea OTSC, alianţă militară ce reuneşte şase foste republici sovietice.

Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării: ”Divizia aeropurtată nou creată, formată din peste 70 de avioane Il-76 şi cinci AN-124, transportă zi şi noapte în Kazahstan unităţi ale contingentului rusesc din cadrul forţelor OTSC în Kazahstan. Tot aviația militară rusă se ocupă și de transferul rapid de contingente armate din Belarus, Tajikistan, Kîrgîzstan și Armenia.”

Amploarea desfășurării rusești este cu atât mai suspectă, cu cât în marile orașe kazahe pare să se fi reinstalat calmul încă de vineri dimineață.

Scott McLean, corespondent CNN: ”Sunt puncte de control în jurul tuturor instituțiilor guvernamentale și oricine se apropie prea mult este întâmpinat cu focuri de avertisment. Vineri, n-au mai fost semnalate deloc proteste, dar cei care au ieșit să cumpere mâncare și alte bunuri esențiale au descoperit că bancomatele nu funcționează. Cum Internetul merge doar sporadic, pentru cei mai mulți oameni, unica sursă de informare este presa de stat. Potrivit organizației “Reporteri fără frontiere”, au fost agresați și arestați jurnaliști care relatau despre protestele anti-guvernamentale.”

Între 2 și 7 ianuarie, Kazahstanul s-a confruntat cu proteste fără precedent.

Declanșate de scumpirea gazelor lichefiate, revoltele au căpătat revendicări politice, cu manifestări anarhice, clădiri oficiale incendiate şi ciocniri violente cu forţele de securitate.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *