Sun. Jun 16th, 2024

Tulpina britanică UK COVID se răspândește implacabil pe glob. Experții spun că ar putea deveni majoritară

Tulpina britanică UK COVID
Tulpina britanică UK COVID stiri expuse romania

Tulpina britanică UK a virusului SARS-CoV-2

Turneul de tenis va continua, dar fără spectatori. În Europa, parlamentul portughez a votat pentru extinderea stării de urgenţă, permiţând astfel guvernului să menţină măsurile de lockdown la nivel naţional, cel puţin până la sfârşitul lunii.

Preşedintele Portugaliei a avertizat că nu este exclus să mențină restricțiile până la Paște.

Tulpina britanică UK COVID
Tulpina britanică UK COVID stiri expuse romania

Marcelo Rebelo de Sousa, președintele Portugaliei: “Trebuie să ieşim din primăvară fără să ne aştepte încă o vară şi o toamnă sub ameninţare, în privinţa pierderilor de vieţi omeneşti, sănătate, economie şi societate. Trebuie să ne asigurăm că Paştele, la începutul lui aprilie, nu va fi cauza unor alte luni cu o situaţie similară celei avute în ultimele săptămâni.”

Temerile privind reizbucnirea pandemiei persistă, în Portugalia, chiar dacă presiunea asupra spitalelor s-a mai atenuat. Ministerul sănătăţii a raportat cel mai mic număr de pacienţi spitalizaţi – din 20 ianuarie şi cei mai puţini pacienţi la terapie intensivă – din ultimele două săptămâni.

Fernando Maltez, șef departament boli infecțioase: “Se răspândesc diferite tulpini de virus. E de aşteptat să mai apară şi altele, dar unele dintre cele care există deja ridică probleme, sunt mult mai transmisibile. Putem să ne entuziasmăm că avem o scădere a numărului spitalizărilor, sunt indicatori buni, dar nu ne putem relaxa. Problema nu e rezolvată.”

Portugalia încă menţine un tragic record mondial – are cea mai ridicată medie zilnică a deceselor asociate cu COVID, pentru o săptămână – peste 2 la sută de mii de locuitori.

Şi peste Ocean se simte ameninţarea noilor tulpini de virus.

Rochelle Walensky, director CDC:“Continua proliferare a variantelor rămâne un motiv de mare îngrijorare şi este o ameninţare care poate inversa recentele tendinţe pozitive la care am asistat.”

Tulpina britanică se va răspândi şi ar putea deveni dominată în toată lumea, după cum avertiza un oficial de sănătate publică din Regatul Unit. Totuşi, sunt semne bune în ceea ce privește vaccinarea.

Anthony Fauci, consilier medical șef al președintelui Biden: “După cum ne indică estimările pe baza modelării matematice, varianta britanică va fi dominantă şi la noi, de la sfârşitul lui martie. Totuşi, vaccinurile pe care le avem acum par destul de bune şi în această situaţie.”

În Statele Unite, media zilnică a vaccinărilor anti-COVID, pentru ultima săptămână, a fost de aproape 1.6 milioane de doze.

La antipozi, statul australian Victoria intră în lockdown, pentru a treia oară, în încercarea de suprimare a unui focar de infectare – de asemenea cu varianta britanică a SARS-CoV-2.

Restricţiile vor fi în vigoare cinci zile, de la miezul nopții şi până miercurea viitoare. Guvernul a anunţat că turneul de tenis Australian Open va continua la Melbourne, capitala statului. De mâine, însă, fără spectatori. Cei care aveau bilete vor primi banii înapoi.

Stiri Expuse Romania

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *