Luată prin surprindere, apărarea rusă nici măcar n-a încercat să riposteze, iar una dintre navele Flotei Mării Negre a fost avariată. Analiștii observă că ucrainenii devin tot mai eficienți în atacurile cu drone high-tech, fabricate chiar de ei.
Novorossiisk, unul dintre cele mai sigure porturi rusești, deopotrivă militar și comercial, a fost atacat joi noapte de ucraineni cu drone.
O dronă maritimă de suprafață a lovit o navă de desant de mare capacitate a marinei ruse, în portul Novorossisk din Caucaz. Explozia provocată este impresionantă. Acest tip de navă de asalt amfibiu a fost construită în Polonia pentru marina sovietică, fiind proiectată pentru debarcări pe plajă.
Nick Paton Walsh, jurnalist CNN: „Un filmuleț distribuit de ucraineni pare să arate o dronă de suprafață apropiindu-se de ceea ce pare a fi nava Olenogorski Gorniak. 100 de marinari ruși ar fi fost la bord când încărcătura explozivă de aproape o jumătate de tonă de TNT a lovit vasul. Impactul ar fi fost devastator. Port la Marea Neagră, Novorossiisk este unul dintre acele locuri pe care Rusia le-ar fi crezut intangibile, fiind în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene. Și totuși, o tehnologie ingenioasă pare să fi atacat o navă cu personal numeros la bord”.
Deși armata rusă pretinde că dronele inamice au fost distruse înainte să-și atingă țintele, au apărut imagini de zi cu nava rusească înclinată vizibil, dovadă că a fost grav avariată.
Atacul e cu atât mai notabil cu cât a avut loc la o distanță de aproximativ 650 de kilometri de teritorii controlate de ucraineni. Legat de principalele zone industriale ale Rusiei printr-o rețea de căi ferate și autostrăzi, Novorossiisk e unul dintre cele mai mari porturi ale rușilor în Caucazul de Nord și sediul flotei Mării Megre a Rusiei, după ce aceasta a fost mutată de la Sevastopol.
Preia cea mai mare cantitate de marfă dintre porturile Rusiei, iar în ultimii ani a devenit un hub al exporturilor rusești de cereale către Orientul Mijlociu și Africa. Găzduiește, de asemenea, terminalul petrolier Sheskharis, fiind și punctul terminus pentru conducta de petrol venită din nord-vestul Kazahstanului.
Atacul vine la două zile după ce rușii au atacat portul dunărean Izmail, folosit de ucraineni pentru a încărca cereale pe nave occidentale.
Antony Blinken, secretarul american de stat: „De când Rusia s-a retras din înțelegere pe 17 iulie, ignorând apelurile întregii lumi, prețurile la cereale au crescut cu peste 8% în toată lumea. Ministerul kenyan de externe a numit gestul Rusiei drept, citez, un cuțit în spate. Care a fost răspunsul Rusiei la suferința și indignarea lumii? Au bombardat silozurile Ucrainei. Au minat intrările în porturi. Au amenințat că atacă orice navă din Marea Neagră, fără să conteze pavilionul sau încărcătura ei”.
Potrivit raportului periodic al Ministerului britanic al Apărării, atacarea porturilor Reni și Izmail cu drone iraniene sugerează că Rusia “și-a dezvoltat apetitul pentru risc în apropierea teritoriului NATO”. Dronele kamikaze au lovit ținte aflate la o distanță de până la 200 de metri de granița cu România. Totuși, faptul că se folosește de drone și nu de rachete de croazieră ar indica dorința Moscovei de a șicana fără a escalada conflictul.