Sun. Jun 16th, 2024

Cutremur Turcia şi Siria |UPDATE Peste 9.500 de decese. Erdogan Vizita

Cutremur Turcia şi Siria |UPDATE Peste 9.500 de decese. Erdogan
Cutremur Turcia şi Siria |UPDATE Peste 9.500 de decese. Erdogan

Cutremur Turcia şi Siria |UPDATE Cele 72 de ore critice pentru găsirea supraviețuitorilor cutremurelor din Turcia aproape că s-au scurs.

Cutremur Turcia şi Siria UPDATE – Bilanţul morţilor din Turcia şi Siria a depăşit pragul de 9.500 şi creşte de la o oră la alta.

Update 10:53 O româncă din Turcia și-a pierdut locuința în urma cutremurelor devastatoare, iar acum este nevoită să doarmă, împreună cu cei doi copii ai săi, în câmp, fără apă și mâncare.

Femeia și cei doi copii, în vârstă de 10 și 11 ani, se îndreaptă, pe jos, spre Adana, iar frigul și lipsa hranei le îngreunează și mai mult drumul.

“Suntem într-un câmp, acum 10 minute iar a fost cutremur, ne este foarte frig.

Mai sunt și alți cetățeni turci aici, ei ne-au luat cu ei, nu avem unde să mergem.

Este foarte fig, nu avem mâncare, nu avem apă, iar cei mici nu au unde să doarmă”, a spus Mihaela Ayaz.

Update 10:40 O aeronavă C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria, precum și trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române execută miercuri, 8 februarie, misiuni aeriene spre Turcia, în sprijinul populației grav afectate de cutremurele produse recent în zonă.

Aeronavele transportă o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate. 

Cutremur Turcia şi Siria |UPDATE
Cutremur Turcia şi Siria |UPDATE

O aeronavă C-130 Hercules a plecat deja spre Turcia în jurul orei 9.30, aeronava C-17 Globemaster III va decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 13.00, iar două aeronave C-27J Spartan vor decola în cursul acestei zile.

Update 10:28 Numărul total al morţilor se ridică la 9.500, potrivit celui mai recent bilanţ al cutremurelor din Turcia şi Siria. 
Numărul celor decedaţi în Turcia a ajuns la 6.957, potrivit autorităţilor, citate de BBC. 

Datele din Siria, dificil de verificat, indică aproximativ 2.500 de morţi. 

Președintele Recep Erdogan merge azi în zonele afectate de puternicul cutremur de luni, în timp ce salvatorii continuă eforturile uriașe pentru a scoate oamenii rămași sub dărâmături.

Va vizia orașul Kahramanmaraș și provincia Hatay, lângă epicentrul puternicului cutremur.

Erdogan a decretat ieri stare de urgență timp de trei luni în 10 provincii.

Update 09:34  Peste 8.700 de persoane au fost ucise în Turcia și Siria în urma cutremurului de luni, anunță BBC.

Bilanțul victimelor din Turcia a crescut la 6.234 de morți, potrivit agenției pentru dezastre din această țară.

Este dificil de verificat numărul din Siria, dar presa de stat din țară afirmă că aproximativ 2.500 de persoane au fost ucise.

Grupul de salvare Căștile Albe, care operează în zona controlată de rebeli, afirmă că bilanțul morților a crescut la peste 1.280 de persoane.

Update 09:15 România va trimite în Turcia încă o echipă de salvatori, precum şi încă doi medici şi doi asistenţi şi personal specializat cu echipe canine, conform unei decizii adoptate marţi dimineaţă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Aceeali decizie stabileşte că MApN este abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniuni.

Echipele de salvare mai au la dispoziție mai puțin de 24 de ore înainte ca șansele de a găsi oameni în viață să devină foarte mici. Fiecare minut contează, fiecare moment prompt de intervenție înseamnă o viață salvată, un om scos la suprafață de sub dărâmături.

Eforturile sunt însă îngreunate de vremea rece și de ninsorile care s-au abătut acum asupra Turciei.

Peste 8,100 de oameni au fost găsiți deja fără suflare în Turcia și în Siria, însă numărul deceselor ar putea ajunge la 20.000 anunță OMS.

Autoritățile au instituit 3 luni de stare de urgență în 10 provincii din Turcia și 7 zile de doliul național.

Vicepreşedintele Fuat Otkay a anunţat că numărul morţilor din cauza seismelor din Turcia a urcat la 5.894, iar cel al răniţilor a depăşit 34.000.Aproximativ 5775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

În Siria, 2.270 de persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit datelor furnizate de Ministerului Sănătăţii şi de organizaţia de salvare White Helmets, care ţin bilanţul deceselor în regiunile controlate de guvernul de la Damasc, respectiv în cele controlate de opoziţie.

Stiri Expuse RomaniaThe Guardian

Related Post