Wed. Sep 11th, 2024

Două lucruri pe care trebuie să le facă Adrian Câciu în primul trimestru, ce țin de reorganizarea instituției

Anul trecut s-a tot tras de timp în privința anumitor lucruri ce trebuiau rezolvate, de fapt, de mai multă vreme. Cea mai importantă este trecerea Direcției de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor care va ajuta mult mediul de afaceri. Cealaltă este mai nouă, respectiv Legea prin care Vama devine instituție separată de ANAF. Aceste lucruri vor trebui rezolvate în primul trimestru prin reorganizarea Ministerului Finanțelor și ANAF.

1. Direcția de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor ar rezolva multe probleme cu care se confruntă contribuabilii

Anul trecut trebuia ca Direcția de Soluționare a Contestațiilor să treacă din subordinea ANAF în cea a Ministerului Finanțelor: obligație prin lege (legea 295/2020).

Ei bine, Alexandru Nazare pregătise când a fost ministru un proiect de reorganizare care prevedea, printre altele, și asta. Deși fusese pregătit din timp și avea toate avizele, a rămas blocat la Guvern. Pur și simplu, proiectul nu a fost introdus pe ordinea de zi.

Săptămânile treceau și cum se depășea termenul limită, Ministerul a fost nevoit să propună prorogarea pentru 1 octombrie 2021. Asta în schimb a fost introdusă imediat pe ordinea de zi și a fost publicată.

Ulterior Alexandru Nazare a fost remaniat (Cîțu devenind interimar – deci nu erau mari așteptări în acest sens) și a venit în locul său Dan Vîlceanu. El nu a făcut nimic. Nici măcar un nou proiect.

În schimb, a prorogat pentru 31 martie 2022. (La fel, s-a adoptat imediat în Guvern).

Așadar, acesta este noul termen și rămâne de văzut dacă se va rezolva, respectiv dacă Adrian Câciu va face ceva în sensul ăsta, fiind un lucru bun așteptat de mediul de afaceri.

De ce ar fi un lucru bun trecerea Direcției de Soluționare a Contestațiilor la Ministerul Finanțelor

Toți experții în fiscalitate au spus că reprezintă un lucru bun. Cel mai recent, Cornel Grama, consultant fiscal, explica pentru HotNews.ro, în decembrie 2020, ce însemna de fapt trecerea acestei direcții la minister.

“Cum este acum:

Inspecția fiscală se derulează de cei de la ANAF. La sfârșit se emite decizia de impunere cu obligații suplimentare stabilite, contribuabilul depune contestația. Unde? La ANAF. Nu-s aceiași inspectori, sunt alții, dar tot de la ANAF, probabil de la camera vecină. Depune contestație ca să fie soluționată tot de către niște inspectori de la ANAF. Nu e ok. De multe ori, decizia de soluționare a contestației este un copy/paste la considerentele avute în raportul de inspecție fiscală. E o formalitate, dar trebuie să o completezi pentru că până atunci nu te poți adresa instanței de judecată.

Cum va fi dacă în final se va întâmpla asta:

Decizia de soluționare a contestației se va muta la Ministerul Finanțelor. Acolo este direcția de legislație fiscală din Minister. Se dau actele normative referitoare la aspectele fiscale. Se poate asigura o interpretare unitară a legii pe tot teritoriul României.

În prezent, fiecare unitate de la ANAF dintr-un județ pe o anumită speță au anumite opinii, uneori opuse, diferite. Interpretarea unitară va fi mult mai bună.”

Așadar, în teorie, ar trebui ca până la 31 martie 2022 să apară o Hotărâre de reorganizare a Ministerului Finanțelor prin care Direcția de Soluționare a Contestațiilor să treacă de la ANAF la MF. Rămâne de văzut dacă Adrian Câciu o va face.

2. Despărțirea Vămii de ANAF

Anul acesta Vama trebuie să se despartă de ANAF. Legea prin care se înființează Autoritatea Vamală Română a fost publicată în Monitorul oficial în noiembrie 2021, termenul de intrare în vigoare fiind de 30 de zile de la publicare, iar în alte 45 de zile după să fie realizată reorganizarea (apoi în 60 de zile protocoalele de predare-primire)

Instituția fi în subordinea Ministerului Finanțelor, așa cum e și ANAF.

Practic, se revine la situația de dinainte de 2013. Au existat multe probleme și nu a funcționat cum trebuie după despărțire, acesta fiind și motivul pentru care se revine la situația anterioară.

Urmează ca Ministerul Finanțelor să pregătească proiectul de Hotărâre de reorganizare.

Ce probleme au apărut după ce Vama a fost înghițită de ANAF

În nota de fundamentare a legii publicate în noiembrie în Monitor scrie că după preluarea structurilor vamale de către ANAF au apărut o serie de disfuncționalități precum:

• Întârzieri la instituirea profilelor de risc vamal de tip D (debite), cu consecințe la încasarea creanțelor la bugetul general consolidat
• Coordonare defectuoasă a unor structuri teritoriale în cazul solicitării efectuării unor controale vamale ulterioare, cu riscul de depășire a termenului de prescriere a stabilirii datoriei vamale
• Interpretări/aplicări neunitare ale legislației specifice din partea structurilor teritoriale în ceea ce privește documentele care stau la baza acțiunilor de control vamal ulterior
• Existența unor necorelări în evidența contabilă a resurselor proprii tradiționale
• Coordonare ineficientă a structurilor vamale operative teritoriale datorită lipsei relației de subordonare a acestora față de Direcția generală a vămilor și dispersării în structurile teritoriale subordonate ANAF – direcțiile generale regionale ale finanțelor publice
• Funcționarea necorespunzătoare a Sistemului Integrat Vamal de Securizare a Frontierei. Acesta este și motivul pentru care nu au fost asigurate servicii de reparații și mentenanță, respectiv din cauză că structurile de achiziții ale direcțiilor generale ale finanțelor publice nu au expertiză în domeniu.
• S-a menținut un timp ridicat de staționare la trecerea frontierei a mijloacelor de transport marfă și nu s-a asigurat fluidizare traficului din cauza personalului operativ limitat.

Legat de reînființarea Autorității Vamale, șefa ANAF, Mirela Călugăreanu declara că: “Deja lucrăm la partea de bucătărie la ceea ce înseamnă transpunerea actului normativ, respectiv a Legii privind înființarea Autorității Vamale Române”.

„Am avut în vedere susținerea Vămii prin PNRR și prin fondurile de care ANAF va beneficia, 70 milioane de euro sunt dedicate Vămii atât în ceea ce privește partea de informatizare, dar avem în vedere să rezolvăm și problema scanerelor”, a precizat ea.

Rămâne de văzut dacă Adrian Câciu face pași în acest sens.

Sursa: www.economie.hotnews.ro

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *