Sat. Jun 22nd, 2024

Important! Cine sunt românii care pot ieși la pensie în 2022

By Redactie Jan8,2022

Vești bune! Toți acești români care respectă condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii pot obține pensia pentru limită de vârstă.

În momentul de față, toate pensiile, deci și cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceasta ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, dar trecerea la noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru 2023.

Așadar, după cum spuneam mai sus, putem afla cine se poate pensiona în acest an, deoarece vârsta minimă de pensionare este raportată la data nașterii.

Astfel, dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare (cel minim e de 15 ani, în timp ce acela complet este de 35 de ani), cei ce ating în 2022 vârsta standard de pensionare pot cere să iasă la pensie.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani. În schimb, aceasta diferă pentru femei. Ea este, de principiu, de 63 de ani, însă va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. În 2022, de pildă, femeile se pot pensiona la 61 de ani trecuți (în funcție de perioada anului, diferind puțin lunile, însă detaliem mai jos).

În cazul bărbaților, lucrurile sunt relativ simple. Astfel, se vor putea pensiona în 2022 toți cei care împlinesc 65 de ani în acest an și care au îndeplinit condițiile minime de cotizare – cel puțin 15 ani munciți legal.

2022
Vârsta standard de pensionare împlinită65 de ani
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat35 de ani

E important de menționat că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme, respectiv cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Practic, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Ce femei se pot pensiona pentru limită de vârstă în 2022

Cu toate că atât bărbații, cât și femeile trebuie să îndeplinească cerințele minime de vârsta și de cotizare, vârsta la care pot ieși la pensie diferă. Întâi de toate, așa cum ziceam, vârsta standard de pensionare pentru femei, stabilită de legea pensiilor, este de 63 de ani.

Apoi, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

Ianuarie-Martie 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită61 de ani și nouă luni
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat31 de ani și nouă luni
Mai-Iulie 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită61 de ani și zece luni
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat31 de ani și zece luni
Septembrie-Noiembrie 2022
Vârsta standard de pensionare împlinită61 de ani și 11 luni
Stagiul minim de cotizare realizat15 ani
Stagiul complet de cotizare realizat31 de ani și 11 luni

Începând de anul viitor se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani.

În mod similar bărbaților, și femeile pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare (cea din tabelul de mai sus), proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

În plus, femeile au și opțiunea să aleagă să lucreze până la 65 de ani. Cele care optează să lucreze până la 65 de ani, chiar dacă se puteau pensiona, nu se mai pot răzgândi ulterior.

Sursa: www.bugetul.ro

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *