Fri. Jun 21st, 2024

Putin spune că Rusia nu va permite schimbarea regimurilor din statele ex-sovietice

By Redactie Jan10,2022

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat, luni, forțe „distructive” interne și externe, pentru protestele violente din Kazahstan și a declarat că alianța militară a Tratatului pentru Securitatea Colectivă, condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele sale membre să fie răsturnate prin așa-numitele „revoluții colorate”, informează Reuters.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri online a liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, după ce șeful statului kazah a spus că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de teroriști.

„Desigur, înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a interveni din exterior în afacerile interne ale statelor noastre”, a spus Putin.

„Măsurile luate de OTSC au arătat în mod clar că nu vom permite ca situația să fie zdruncinată și nu vom permite așa-numitele „revoluții colorate” să aibă loc”, a spus el, referindu-se la mai multe revolte populare ex-sovietice din ultimele două decenii.

Putin a spus că contingentul OTSC va fi retras odată ce misiunea sa va fi încheiată și când președintele kazah Kassym-Jomart Tokaev va considera că nu mai sunt necesare.

Trupele din cadrul Forţelor colective de menţinere a păcii, dintre care cea mai mare parte aparţin Rusiei, au fost chemate de Tokaev în ajutor în data de 5 ianuarie pe fondul revoltelor izbucnite la 2 ianuarie în vestul ţării şi care s-au extins apoi în alte regiuni, în special la Almatî.

Sursa: www.digi24.ro

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *